Pasning af Mic G

Sådan passer du din Mic® G

Det kræver ikke særlige sterile procedurer og lignende, når du skal rengøre din Mic G. Du skal blot følge de almindelige retningslinjer for god madhygiejne. Du bør tænke på Mic G som et almindeligt spiseredskab, når du skal rengøre den. Det er en god idé at indlægge faste plejerutiner for din Mic G, når du har givet mad eller medicin. Det er meget vigtig at holde ENFit konnektorerne fri for madrester – brug evt en tandbørste til grundig rengøring. Du må aldrig koge sprøjter eller andet tilbehør, da det ødelægger produkterne.

Det skal du gøre hver dag

1. Vask huden rundt om hudåbningen (stomaet) og under fikseringspladen med en lille klud med sæbevand en gang om dagen i forbindelse med bad eller efter behov. Området skal derudover holdes rent og tørt.
2. Tør huden grundigt, når du har rengjort området.
3. Drej din Mic G en hel omgang. Det forhindrer sonden i at ”gro fast” og gør det nemmere at tage den ud, når den skal skiftes.

Det skal du gøre én gang om ugen

1. Kontrollér og skift vandet i ballonen én gang om ugen ved at sætte den lille sprøjte i ballonporten, trække alt vandet ud og kassere vandet. Derefter fylder du den korrekte mængde vand i ballonen.
2. Hvis du tager sonden ud, kan du opleve, at det ikke er lige så let at sætte den brugte sonde i igen, som da den var helt ny. Efter brug kan ballonen nemlig ikke trække sig helt så meget sammen, som når den er ny og ubrugt. Bliv ikke forskrækket over ballonens farve – den bliver mørkere efter kort tids brug pga. mavesyren.

Sådan skifter du vandet i ballonen

1. Tøm først ballonen ved hjælp af en sprøjte.
2. Fyld derefter nyt vand – brug almindeligt postevand – i ballonen. Vandmængden afhænger af størrelsen på din Mic G.


Hold øje med vandmængden

Notér hver uge, hvor meget vand du trækker ud af ballonen. Hvis ballonen taber vand fra uge til uge, er det måske ved at være på tide at skifte til en ny sonde.

HUSK

  • Ballonporten (BAL) må kun bruges til vand, når du skal tømme/fylde ballonen. Du må aldrig give mad eller medicin gennem ballonporten.
  • Fyld ikke mere vand i ballonen, end det din Mic G er lavet til (se skema). Hvis ballonen bliver overfyldt, risikerer du, at den brister.
Ydre diameter Vandmængde i ballon
12 min. 3 ml – maks. 5 ml
14 min. 3 ml – maks. 5 ml
16 min. 3 ml – maks. 5 ml
18 min. 7 ml – maks. 10 ml
20 min. 7 ml – maks. 10 ml
22 min. 7 ml – maks. 10 ml
24 min. 7 ml – maks. 10 ml
26 min. 7 ml – maks. 10 ml

Sådan skifter du Mic® G

Det er en god idé altid at have en ekstra Mic G-sonde derhjemme, så du er klar til at skifte sonde, hvis det skulle blive nødvendigt. Hvis du skulle få behov for at skifte, men ikke har en ekstra Mic G, skal du lade den gamle sidde i hudåbningen (stomaet), indtil du får fat på en ny. Du kan evt. sætte et plaster over for at holde den på plads. På den måde sikrer du, at hudåbningen ikke vokser sammen.

1. Tag den nye Mic G ud af pakken. Riv en af de små, selvklæbende mærkater med vare- og batchnummer af pakken, og klæb mærkaten ind i en mappe eller vores brochure, så du altid ved, hvilken Mic G str. du har fået.
2. Sæt en sprøjte i ballonporten, som er mærket BAL.
3. Tøm ballonen for vand ved at trække stemplet tilbage.
4. Tag Mic G-sonden ud – hold en hånd på maven, og træk sonden ud med et konstant træk. Det er helt normalt at mærke lidt modstand.
5. Fyld vand i ballonen på den nye Mic G, for at tjekke om den er tæt, og tøm ballonen igen.
6. Sæt den nye Mic G ind med et konstant tryk. Det er helt normalt at mærke lidt modstand.
7. Fyld ballonen med den mængde vand, som hospitalet har anbefalet. Mængden af vand kommer an på størrelsen af din Mic G.
8. Træk fikseringspladen ned i niveau med huden.


Inden du sætter sonden i stomaet

  • Træk fikseringspladen op og ned ad sonden et par gange.
  • Sørg for, at fikseringspladen sidder et godt stykke oppe på sonden, når du sætter den i hudåbningen (stomaet).
  • Smør eventuelt hudåbningen (stomaet) med en vandopløselig gel, men brug aldrig oliebaseret creme/gel, da det opløser silikonen.
  • Undgå at spænde i maven.

Hvornår skal jeg udskifte min Mic G?

Du skal skifte din Mic G-sonde, når ballonen ikke længere kan holde på vandet. Skift vandet i ballonen én gang om ugen, og hvis du kan se, at der kommer mindre vand ud af sprøjten, end der kom ind, skal du skifte til en ny sonde.
En Mic G-sonde kan holde op til 6 måneder – men der er ikke muligt at sige præcis, hvor længe din holder. Det afhænger af flere faktorer.

Hvor længe holder en Mic G?

Det er ikke muligt at forudsige nøjagtigt, hvor længe en Mic G holder. Som udgangspunkt kan Mic G holde op til 6 måneder, men holdbarheden afhænger blandt andet af mængden af mavesyre, medicinforbrug, typen af sondemad samt antallet af træk og lignende, du udsætter din mavesonde for. Går din Mic G i stykker inden for den første måned, kan du ringe til vores kundeservice.

Mic G brugervejledning

Download vores Mic G brugervejledning i pdf-format.

Mic G eller Mic-Key?

Når din stomikanal (hudåbning) er helet (efter ca. 6 uger), har du mulighed for at skifte din Mic G ud med en lille diskret Mic-Key-sonde uden fastmonteret slange. Et skift til Mic-Key kan foretages i hjemmet. Læs mere om Mic-Key.


 

Undgå at forlængerslangen går i stykker

Fjern alle madrester/sondemad nede i konnektoren – det har nemlig tendens til at klistre, så det er umuligt at fjerne madslangen efter brug. Brug evt. en tandbørste eller vores ENClean-børste til dette formål.
Se, hvordan du gør her.

Senest opdateret  15-03-2021

Du forlader nu MicKey.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra MicKey.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til MicKey.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.