Børn med Mic-Key

Børn med Mic-Key®

Når dit barn begynder at få sondemad, bør du starte med at give hyppige små måltider. Men efterhånden, som barnet vokser, kan maven indeholde mere og mere mad. Vær tålmodig, og øg langsomt mængden af sondemad fra måltid til måltid. Barnet skal helst sidde op, mens det spiser. Følg altid hospitalets/lægens/diætistens anvisning.

Hvordan starter man med Mic-Key?

Aftal med jeres diætist/læge/hospitalet, hvordan I starter op med sondemad, samt hvordan det videre forløb skal være. Det er individuelt fra barn til barn, hvor lang tid det tager at give sondemad, og hvilken metode der passer bedst. Mens nogle børn kan have glæde af at få deres sondemad kontinuerligt ved hjælp af pumpe, foretrækker andre det på en anden måde. Man skal se på det enkelte barn.

Undgå at Mic-Key-sonden stopper til

Når et barn skal have mavesonde, er det mest almindeligt at anvende tynde sonder i str. 12 eller 14 Fr. Man skal dog være opmærksom på, at disse sonder har en mindre diameter, og at de hurtigere kan stoppe til. Skyl derfor altid dit barns Mic-Key-sonde igennem med 5-10 ml postevand, både før og efter du har givet mad og/eller medicin. Se her, hvordan du skyller sonden.

Lær barnet om mad

Selvom dit barn får sin ernæring gennem en gastrostomisonde, er det vigtigt, at barnet deltager i samværet omkring spisebordet ved familiens måltider. Her kan du evt. motivere din søn/datter til at røre ved maden og smage på den, nøjagtigt som alle andre børn gør. På den måde får dit barn kendskab til almindelig mad og lærer samtidig de sociale regler ved spisebordet.

Korrekt sondelængde til børn

Børn vokser og udvikler sig – også børn med PEG-sonde. Mic-Key-sondens længde skal altid passe til barnets størrelse, dvs. til bugvæggens tykkelse. Når barnet vokser, skal Mic-Key også ændre størrelse. Sonden må hverken sidde for stramt eller for løst, og den skal kunne dreje frit. Hvis du trækker let ud i sonden, skal der være 3 mm mellem huden og sonden. Hvis dit barn taber sig, fx i forbindelse med sygdom, vil sonden komme til at sidde for løst i hudåbningen (stomaet). Det betyder, at der kan løbe mad og mavesyre ud på maveskindet, så huden bliver irriteret. I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt at skifte til en kortere sonde eller fylde yderligere 1-2 ml vand i ballonen. Der findes en målepind til Mic-Key. Brug den til at kontrollere, om dit barn har den rigtige størrelse Mic-Key. Læs vores målevejledning.

Hudpleje

Plej huden omkring åbningen (stomaet) omhyggeligt, så den holder sig ren og tør. Du bør også rengøre forlængerslangen en gang om dagen, ligesom det anbefales at bade barnet dagligt. Følg i øvrigt retningslinjerne fra hospitalet/lægen. Læs mere om, hvordan du passer Mic-Key.

Mundpleje

Spædbørn

Børn med tænder

Munden er en meget følsom del af et lille barns krop. Selvom barnet ikke kan sutte eller synke godt nok til at spise, er sutterefleksen bevaret – og det er vigtigt at vedligeholde og stimulere barnets sutte- og synkerefleks. Lad eventuelt barnet sutte på en sut, mens det bliver sondemadet. Giv større børn lidt at tygge på. Det stimulerer både mundens muskler og spytsekretionen og giver samtidig barnet en mæthedsfornemmelse. Derudover er regelmæssig mund- og tandpleje meget vigtigt.

Stor bevægelsesfrihed

Med en Mic-Key-mavesonde er dit barn sikret stor bevægelsesfrihed. De mindste kan eksempelvis ligge på maven, uden at Mic-Key-sonden kommer i vejen. Og på den måde er der rig mulighed for at de kan skubbe sig op og begynde at kravle, hvilket har stor betydning for barnets motoriske udvikling. Større børn, der bruger Mic-Key, kan sagtens deltage i sports- og udendørsaktiviteter, og der er heller intet i vejen for, at lade dem svømme. I skal dog undgå svømning, hvis der er det mindste tegn på infektion eller sivning omkring hudåbningen (stomaet), eller hvis barnet har nedsat immunforsvar.

Interaktiv guide om Mic-Key

Brug vores interaktive guide for at se animationer af, hvordan du anvender og passer din Mic-Key:

Mic-Key brugervejledning

Du kan downloade vores Mic-Key brugervejledning i pdf-format.


 

Senest opdateret  15-03-2021

Du forlader nu MicKey.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra MicKey.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til MicKey.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.