Sådan skifter du Mic-Key

Sådan skifter du Mic-Key®

Det er en god idé altid at have en ekstra Mic-Key-sonde derhjemme, så du er klar til at skifte sonde, hvis det skulle blive nødvendigt. Hvis du skulle få behov for at skifte, men ikke har en ekstra Mic-Key, kan du lade den gamle sidde i stomaet, indtil du får fat på en ny. Du kan evt. sætte et plaster over for at holde den på plads. På den måde sikrer du, at hudåbningen (stomaet) ikke vokser sammen.

Sådan skifter du Mic-Key

1. Tag den nye Mic-Key ud af pakken. Fyld 5 ml vand fra vandhanen i den lille sprøjte. Sprøjt vandet i ballonen på den nye Mic-Key, og kontrollér, at ballonen er intakt og symmetrisk. Tøm ballonen igen.
2. Sæt sprøjten i ballonporten på den Mic-Key, der skal fjernes. Træk sprøjtens stempel tilbage, indtil ballonen er helt tømt for vand og eventuel luft.
3. Tag forsigtigt Mic-Key ud af stomaet. Hold en hånd på maven, og træk sonden ud med et konstant træk. Det er helt normalt at mærke lidt modstand. Smør eventuelt spidsen af den nye Mic-Key med vandbaseret gel, eller skyl den i vand. Du må ikke bruge oliebaseret creme/gel, da olie opløser silikonen.
4. Før roligt den nye Mic-Key-sonde ind i stomaet. Fortsæt med at skubbe sonden ind med et konstant tryk, indtil Mic-Key ligger fladt mod maveskindet. Det er helt normalt at mærke lidt modstand. Vi fraråder at putte redskaber i sonden for at føre den på plads, da du risikerer at skade hudåbningen (stomaet) – og du kan let sætte Mic-Key på plads uden.
5. Hold Mic-Key på plads og fyld ballonen med vand fra vandhanen gennem ballonporten vha. en sprøjte. Juster ballonen mod mavevæggen ved at trække blidt i Mic-Key, indtil du mærker let modstand. Udvendig skal der være ca. 3 mm mellem Mic-Key og maveskindet. Mængden af vand afhænger af størrelsen af din Mic-Key. Vi anbefaler 5 ml vand til Mic-Key str. 12 Fr og 10 ml til Mic-Key str. 14-24 Fr. Se, hvordan du finder størrelsen på din Mic-Key .

Hvornår skal jeg udskifte min Mic-Key?

En Mic-Key-sonde skal skiftes, når ballonen ikke længere kan holde på vandet. Skift vandet i ballonen én gang om ugen, og hvis du kan se, at der kommer mindre vand ud af sprøjten, end der kom ind, skal du skifte til en ny sonde. Se, hvordan du skifter vand i din ballon.
En Mic-Key-sonde kan holde op til 8 måneder – men det er ikke muligt at sige præcis, hvor længe din holder. Det afhænger af flere faktorer. Læs mere om holdbarheden af Mic-Key.

Hav altid en ekstra Mic-Key

Det er en god idé altid at have en ekstra Mic-Key-sonde i hjemmet, så du er klar til at skifte sonde, hvis det skulle blive nødvendigt. Hvis uheldet skulle opstå, og du ikke har en ekstra Mic-Key, kan du lade den gamle sidde i stomaet (hudåbningen), indtil du kan få fat på en ny. Du kan sætte et plaster over for at holde den på plads. På den måde sikrer du, at stomaet holdes åbent.

Interaktiv guide om Mic-Key

Brug vores interaktive guide for at se animationer af, hvordan du anvender og passer din Mic-Key:

Mic-Key brugervejledning

Du kan downloade vores Mic-Key brugervejledning i pdf-format.


 

Senest opdateret  15-03-2021

Du forlader nu MicKey.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra MicKey.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til MicKey.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.