Om ernæringssonder

Om ernæringssonder

Hvis man er ude af stand til at spise og drikke, kan det være nødvendigt med en ernæringssonde. Nogle personer kan klare sig med en sonde i en kortere periode, mens andre er nødt til at have den i længere tid – og måske resten af livet. Der kan være flere grunde til, at man bør få en ernæringssonde. Læs mere om, hvornår en læge/et hospital vil anbefale en ernæringssonde.

Hvilke typer af ernæringssonder findes der?

Der findes flere forskellige typer af sonder, som tilgodeser forskellige behov. Man kan dele ernæringssonder ind i to hovedgrupper:

Nasalsonder

PEG-sonder


Sonden lægges ned gennem næsen og spiserøret til mavesækken eller den øvre del af tyndtarmen. Nasalsonder bliver som regel brugt, hvis der er brug for sondeernæring i en kortere periode.
En nasalsonde kaldes også nasogastrisk sonde.

En PEG-sonde er en tynd slange, som går gennem huden på maven og direkte ind i mavesækken. Sonden holdes på plads af en lille plade eller en ballon inde i mavesækken – og uden på huden af en lille plade. Sonden kan skjules under tøjet. En PEG-sonde kaldes også gastrostomi- eller mavesonde. PEG står for Percutan Endoskopisk Gastrostomi.

Hvilke PEG-sonder findes der?

PEG-sonder kan deles op i to hovedgrupper. Her kan du se hvilke:

Pladesonder

Ballonsonder

Pladesonder bliver holdt på plads inde i maven med en lille plade.
Man kan ikke selv udskifte sonden derhjemme.
Pladesonder skal udskiftes på hospitalet.
Ballonsonder bliver holdt på plads af en lille ballon i mavesækken. En ballonsonde bliver også kaldt for en udskiftningssonde, da man selv kan skifte sonden derhjemme. Vi har flere forskellige ballonsonder, hvoraf de mest almindelige er Mic G og Mic-Key.

Vores produkter er PEG-sonder

Her på hjemmesiden handler det hovedsageligt om PEG-sonder, da alle vores produkter er PEG-sonder, fx Mic-Key-sonden. Selvom du har en PEG-sonde, vil du stadig kunne spise og drikke i den udstrækning, du har lyst og magter det. Sonden går direkte ind i mavesækken. Læs mere om, hvordan man anlægger PEG-sonder.


 

Hvad star PEG for?

PEG står for Percutan Endoskopisk Gastrostomi.

Senest opdateret  15-03-2021

Du forlader nu MicKey.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra MicKey.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til MicKey.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.