Anlæggelse af PEG-sonde

Anlæggelse af PEG-sonde

En PEG-sonde går ind i mavesækken gennem et lille hul i huden, som kaldes en gastrostomi. Hvis lægen/hospitalet ikke længere mener du har brug for PEG-sonden, kan man tage den ud, og hullet lukker til af sig selv. Skal man fjerne PEG-sonden, skal den have ligget mindst 3 måneder. En PEG-sonde med plade bliver altid fjernet og skiftet på hospitalet. PEG-sonder bliver også kaldt mavesonder, ballonsonder, udskiftningssonder eller pladesonder – vores mest kendte PEG-sonde med ballon er Mic-Key-sonden.

Hvad er en gastrostomi?

En gastrostomi er en lille kunstig åbning/kanal til mavesækken, som gør det muligt at give ernæring, væske og medicin gennem en PEG-sonde. Gastro betyder mave, og stomi betyder en gang eller kanal.

Hvordan anlægger man en PEG-sonde med plade?

Når du skal have anlagt en PEG-sonde, skal der først foretages en kikkertundersøgelse (gastroskopi) af mavesækken. Lægen fører en lang bøjelig slange med et lille kamera ned gennem spiserøret til mavesækken. Du vil blive lokalbedøvet i halsen for at gøre det nemmere at føre slangen ned, og huden på maven bliver bedøvet der, hvor PEG-sonden skal føres gennem til mavesækken. Selve åbningen til PEG-sonden – også kaldet en gastrostomi – bliver som regel lavet på venstre side, lige over navlen. Indgrebet kræver et kortvarigt ambulant besøg på hospitalet, og i den første tid efter indgrebet kan der være brug for lettere smertestillende medicin pga. ømhed i halsen og maven. Efter nogen tid mærker du ikke sonden.

Direkte anlagt ballonsonde

Det er muligt at anlægge en ballonsonde som fx en Mic-Key med det samme ved hjælp at et Introducer Kit. Proceduren foregår på hospitalet. Læs mere om, hvordan det foregår.


 

Senest opdateret  15-03-2021

Du forlader nu MicKey.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra MicKey.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til MicKey.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.